"Jesienią, jesienią
Sady się rumienią
Czerwone jabłuszka
Pomiędzy zielenią"
Jesień to czas zbiorów warzyw i owoców oraz przygotowywania różnych przetworów. Krasnale wybrały się do pobliskiego warzywniaka na zakupy, gdzie miały okazję poznać wybrane warzywa i owoce. Dzieci wykazały się bardzo dużą wiedzą w tym zakresie i odpowiedziały na wszystkie pytania zadawane przez panią ekspedientkę. Następnie wybrały owoce, które zakupiliśmy - jabłka, gruszki, śliwki, a nawet maliny i truskawki. Uwagę Krasnali przykuł duży słonecznik, który również postanowiliśmy kupić. Następnego dnia z zakupionych owoców wspólnie przygotowaliśmy kompoty. Podczas zajęć kulinarnych dzieci współpracowały w parach oraz małych zespołach. Wykazały się także dużą samodzielnością wkładając owoce do słoików, zasypując je cukrem i zalewając wodą. Krasnale dowiedziały się także, na czym polega pasteryzacja, której zostały poddane nasze przetwory. Takie zajęcia idealnie wpisują się w koncepcję planu daltońskiego, rozwijając samodzielność, odpowiedzialność, współpracę oraz pozwalają dzieciom na aktywne działanie.