Jadłospis
Obowiązuje 13.01.2025 do 17.01.2025
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie ze względu na niską frekwencję dzieci.
Do przygotowania posiłków używamy wyłącznie naturalnych składników w większości ekologicznych, nie używamy barwników, aromatów ani konserwantów. Nasze posiłki przyprawiamy wyłącznie naturalnymi przyprawami i ziołami, które wzbogacają smak i zapach potraw, zaostrzają apetyt a także ułatwiają trawienie. Dokładamy wszelkich starań, by nasze jedzonko było apetyczne, zdrowe, kolorowe i przede wszystkim smaczne.
PONIEDZIAŁEK
- Płatki kukurydziane z mlekiem(250 ml., alergeny: 7);
- Chałeczka drożdżowa z masłem i miodem(80g., alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: ziemniaczana z mięsem i śmietaną(250 ml., alergeny: 7,9);
- Naleśniki z serem białym i smażonym jabłkiem(110- 120g., alergeny: 1,3,7);
- Sok przecierowy- gruszka- aronia(250 ml.).
- Kiełbasa z grilla (60g., alergeny: 6,10);
- Ketchup(8g., alergeny: 9);
- Chleb pszenny(25g., alergeny: 1);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
WTOREK
- Ser żółty(20g., alergeny: 7) na bułce kajzerce (40g., alergeny: 1,3) z pomidorkiem i szczypiorkiem(30g.);
- Masło(10g., alergeny: 7);
- Kawa z mlekiem(250 ml., alergeny: 1,7).
- Zupa: krupnik z kaszą jęczmienną(250 ml, alergeny: 1,9);
- Spaghetti bolognese z mięsem i warzywami(150- 200g., alergeny: 1,3,9);
- Owoc- mandarynka(1 szt.);
- Kompot- mrożone owoce: śliwki, porzeczki, truskawka (250 ml.).
- Kiełbasa krakowska (20g., alergeny: 6,10) na chlebie razowym (25g., alergeny: 1) z jajkiem, papryką i ogórkiem kiszonym(40g., alergeny: 3);
- Masło(10g., alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
ŚRODA
- Pasta rybna z tuńczyka (25- 30g., alergeny: 4) z ogórkiem i cebulką(20g.);
- Szynka drobiowa(20g., alergeny: 6,10) z rzodkiewką(15g.);
- Chleb mieszany(15- 20g., alergeny: 1);
- Masło(10g., alergeny: 7);
- Herbata miętowa(250 ml.).
- Zupa: rosół z makaronem(250 ml., alergeny: 1,3,9);
- Kotleciki schabowy, duszony(100g.,alergeny: 1,3);
- Ziemniaki(150- 200g.);
- Surówka z pora, marchewki i jabłka (50- 60g.);
- Sok przecierowy- jabłko- gruszka(250 ml.).
- Mus twarogowy (20g., alergeny: 7) na bajglu (20g., alergeny: 1,3) posypany tartą, gorzką czekoladą(0,5g.);
- Kakao(250 ml., alergeny: 7).
CZWARTEK
- Zupa mleczna: owsianka z bakaliami (250 ml., alergeny: 1,7);
- Rogalik z masłem i różyczką dżemu truskawkowego 100%(50- 60g., alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: wiejska z kapustą kiszoną i ziemniakami(250 ml., alergeny: 9);
- Kurczak w sosie słodko- kwaśnym(120g.,alergeny: 1,9);
- Ryż(50g.);
- Porcja banana(1/2 szt.);
- Kompot- mrożone owoce: jabłko, porzeczki, śliwki, gruszka (250 ml.).
- „Jeżyki” na bułce grahamce(40g., alergeny: 1) z kiełbasą szynkową (20g., alergeny: 6,10), papryką, ogórkiem zielonym i kiełkami rzodkiewki(20g.);
- Masło(10g., alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
PIĄTEK
- Kiełbasa żywiecka(20g.) na chlebie pszennym (25g.) z sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszony, papryką, rzodkiewką, szczypiorkiem, ser żółty, kabanosy(alergeny: 1,3,6,7,10);
- Masło(10g., alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: krem z brokuła z grzankami(250 ml., alergeny: 1,3,7,9);
- Ryba sola smażona, po grecku(100- 150g., alergeny: 1,3,4);
- Ziemniaki(150- 200g.);
- Kompot- mrożone owoce: truskawki, śliwki, porzeczki, gruszka(250 ml.).
- Bułeczki drożdżowe z jabłuszkiem i kruszonką (2 szt., alergeny: 1,3,7);
- Kakao(250 ml., alergeny: 7).