Jadłospis

Obowiązuje 12.05.2025 do 16.05.2025

Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie ze względu na niską frekwencję dzieci.

Do przygotowania posiłków używamy wyłącznie naturalnych składników w większości ekologicznych, nie używamy barwników, aromatów ani konserwantów. Nasze posiłki przyprawiamy wyłącznie naturalnymi przyprawami i ziołami, które wzbogacają smak i zapach potraw, zaostrzają apetyt a także ułatwiają trawienie. Dokładamy wszelkich starań, by nasze jedzonko było apetyczne, zdrowe, kolorowe i przede wszystkim smaczne.


PONIEDZIAŁEK

    • Płatki kukurydziane z mlekiem (250 ml.,alergeny: 7);
    • Chałeczka drożdżowa z dżemem truskawkowym 100% (80g.,alergeny: 1,3,7);
    • Herbata z cytryną(250 ml.).
        • Zupa: ogórkowa z ziemniakami i śmietaną(250 ml.,alergeny: 7,9);
        • Kolorowy kociołek z mięsem i warzywami(80g.,alergeny: 9);
        • Makaron kokardki(40g.,alergeny: 1,3)
        • Jabłuszko do chrupania(1/2 szt.);
        • Kompot-mrożone owoce: gruszka, porzeczki, śliwka(250 ml.).
        • Kiełbasa szynkowa (20g.,alergeny: 6,10) na bułce grahamce (40g.,alergeny: 1) z sałatą, papryką, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem(30g.);
        • Masło(10g.,alergeny: 7);
        • Herbata z cytryną(250 ml.).

        WTOREK

        • Plasterek sera białego (20g., alergeny: 7) na bułce wrocławskiej(25g.,alergeny: 1,3) z rzodkiewką i miodem(20g.,alergeny: 7);
        • Masło(10g.,alergeny: 7);
        • Kawa z mlekiem(250 ml.,alergeny: 1,7).
            • Zupa: koperkowa z ryżem (250 ml, alergeny: 9);
            • Placuszki ziemniaczane z sosem pieczarkowym(150-200g.,alergeny: 1,3);
            • Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i cebulki(50-60g.);
            • Sok przecierowy aronia- gruszka(250 ml.).
            • Parówki z indyka na ciepło (40-50g..alergeny: 6,10)
            • Ketchup(8g.,alergeny: 9);
            • Chleb pszenny(25g.,alergeny: 1);
            • Herbata z cytryną(250 ml.).

                ŚRODA

                • Jajko na twardo (15g.,alergeny: 3) z rzodkiewką(5g.);
                • Szynka drobiowa (20g.,alergeny: 6,10) z papryką(10g.);
                • Chleb pszenny(25g.,alergeny: 1);
                • Masło(10g., alergeny: 7);
                • Kawa z mlekiem(250 ml.,alergeny: 7).

                      • Zupa: rosolnik z makaronem(250 ml., alergeny: 1,3,9);
                      • Befsztyk wieprzowy duszony z cebulką(100g.,alergeny: 1,3);
                      • Ziemniaki(150-200g.);
                      • Mizeria ze śmietaną(50-60g.,alergeny: 7);
                      • Sok przecierowy- jabłko- wiśnia(250 ml.).
                        • Kolorowa galaretka ze świeżymi owocami, bitą śmietaną i herbatnikiem maślanym (220-260g.,alergeny: 1,3,7);
                        • Woda mineralna(250 ml.).

                            CZWARTEK 

                            • Zupa mleczna: płatki ryżowe (250ml.,alergeny: 1,7);
                            • Rogalik z masłem i miodem(80g.,alergeny: 1,3,7);
                            • Herbata z cytryną(250ml.).

                                  • Zupa: kalafiorowa z ziemniakami(250ml.,alergeny: 3,7,9)
                                  • Kurczak w sosie słodko- kwaśnym(120g.,alergeny: 1,9);
                                  • Ryż(50g.);
                                  • Porcja banana(1/2 szt.);
                                  • Kompot- mrożone owoce: jabłko, porzeczki, śliwka, gruszka(250ml.).
                                    • „Pizzerinki” na bułce kajzerce(40g.,alergeny: 1,3) z szynką(20g.,alergeny: 6,10) i serem żółtym(10g.,alergeny: 7);
                                    • Ketchup(8g.,alergeny: 9);
                                    • Masło(10g.,alergeny: 7);
                                    • Herbata z cytryną(250ml.).

                                        PIĄTEK

                                        • Kiełbasa krakowska (20g.,alergeny: 6,10) na chlebie pszennym (25g.,alergeny: 1) z sałatą, pomidorem, papryką, rzodkiewką, ogórkiem kiszonym, jajko na twardo, szczypiorkiem,kabanosy (60g.,alergeny: 3,6,7,10);
                                        • Masło(10g.,alergeny: 7);
                                        • Herbata z cytryną(250ml.).
                                            • Zupa: prowansalska z kaszą jaglaną(250ml.,alergeny: 9);
                                            • Paluszki rybne z dorsza (70-100g.,alergeny: 1,3,4);
                                            • Ziemniaki(150-200g.);
                                            • Surówka z kiszonej kapusty, jabłka, marchewki i cebulki(50- 60g.);
                                            • Kompot- mrożone owoce: porzeczki, gruszka, aronia, jabłka(250ml.).
                                                • Makron świderki z musem truskawkowym i bitą śmietaną(110-150,alergeny: 1,3,7);
                                                • Woda mineralna(250ml.).
                                                  Image
                                                  Przedszkole Publiczne nr 4 im. Jana Brzechwy
                                                  26-110 Skarżysko-Kamienna, ul. Sikorskiego 17
                                                  tel.  (41) 39-00-780 wicedyrektor,
                                                  (41) 39-00-782 przedszkole - hol
                                                   
                                                  Przedszkole Publiczne nr 4 im. Jana Brzechwy
                                                  26-110 Skarżysko-Kamienna, ul. Sikorskiego 17
                                                  tel.  (41) 39-00-780 wicedyrektor,
                                                  (41) 39-00-782 przedszkole - hol
                                                   

                                                  Godziny otwarcia:

                                                  •  poniedziałek- piątek od 6.30-16.30
                                                  ©2021. Przedszkole Publiczne nr 4. Wszelkie prawa zastrzeżone