Jadłospis
Obowiązuje 17.11.2025 do 21.11.2025
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie ze względu na niską frekwencję dzieci.
Do przygotowania posiłków używamy wyłącznie naturalnych składników w większości ekologicznych, nie używamy barwników, aromatów ani konserwantów. Nasze posiłki przyprawiamy wyłącznie naturalnymi przyprawami i ziołami, które wzbogacają smak i zapach potraw, zaostrzają apetyt a także ułatwiają trawienie. Dokładamy wszelkich starań, by nasze jedzonko było apetyczne, zdrowe, kolorowe i przede wszystkim smaczne.
PONIEDZIAŁEK
- Płatki kukurydziane z mlekiem (250ml.,alergeny: 7);
- Bułka wrocławska z masłem i miodem(80g.,alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
- Zupa: ziemniaczana z mięsem i śmietaną(250ml.,alergeny: 7,9);
- Makaron świderki z serem białym i musem truskawkowym (120-170g.,alergeny: 1,3,7);
- Jabłuszko do chrupania(1/2 szt.);
- Kisielek wieloowocowy do picia (250ml.).
- Kiełbasa z grilla (60g.,alergeny: 6,10);
- Ketchup(8g.,alergeny: 9);
- Chleb pszenny (25g.,alergeny: 1);
- Herbata z cytryną(250ml.).
WTOREK
- Ser żółty(20g.,alergeny: 7) na bułce kajzerce (40g.,alergeny: 1,3) z pomidorem i szczypiorkiem(20g.);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Kawa z mlekiem (250ml.,alergeny: 1,7).
- Zupa: zacierka na rosole (250ml.,alergeny; 1,3,9);
- Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym(150g.,alergeny: 1,3,7);
- Ziemniaki(150-200g.);
- Sałatka z ogórka kiszonego i cebulki(50-60g.);
- Owoc- gruszka(1/2 szt.);
- Kompot-mrożone owoce: truskawka,jabłka,porzeczki(250ml.).
- Jajko na twardo z rzodkiewką (15g.,alergeny: 3);
- Szynka drobiowa (20g.,alergeny: 6,10) z papryką(10g.);
- Chleb razowy 7-ziaren (25g.,alergeny: 1);
- Masło(10g.,alergeny; 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
ŚRODA
- Pasta rybna z tuńczyka (25-30g.,alergeny: 4) z ogórkiem i cebulką(20g.);
- Kiełbasa krakowska(20g.,alergeny; 6,10) z papryką(15g.);
- Chleb mieszany (25g.,alergeny: 1);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata miętowa(250ml.).
- Zupa: prowansalska z kaszą jaglaną (250ml.,alergeny: 9);
- Kotlecik schabowy, duszony(100g.,alergeny: 1,3);
- Ziemniaki(150-200g.);
- Marchewka na ciepło (50-60g.,alergeny: 1,7);
- Sok przecierowy- jabłko-gruszka(250ml.).
- Babka cytrynowa, posypana cukrem pudrem (80g.,alergeny; 1,3,7);
- Kakao(250ml.,alergeny: 7).
CZWARTEK
- Zupa mleczna: owsianka z bakaliami (250ml.,alergeny: 1,7);
- Rogal maślany z dżemem truskawkowym 100% (80g.,alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: wiejska z kiszoną kapustą i ziemniakami(250 ml., alergeny: 9);
- Kurczak w sosie słodko-kwaśnym(120g.,alergeny: 1,9);
- Ryż(50g.);
- Sok przecierowy- jabłko-marchewka(250 ml.).
- Zapiekanki na bułce hot-dog(40g.,alergeny: 1,3) z szynką(20g.,alergeny: 6,10) i serem żółtym (10g.,alergeny: 7);
- Sos pomidorowy (8g.,alergeny: 9);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
PIĄTEK
- Kiełbasa żywiecka (20g.,alergeny: 6,10) na chlebie pszennym (25g.,alergeny: 1) z sałatą, pomidorem koktajlowym, papryką, rzodkiewką, ogórkiem zielonym, jajko na twardo, kabanosy (60g.,alergeny: 3,6,7,10);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
- Zupa: krem z brokuła z grzankami (250 ml, alergeny: 1,3,7,9);
- Ryba sola smażona, po grecku (100-150g.,alergeny: 1,3,4,9);
- Ziemniaki(150- 200g.);
- Owoc-mandarynka(1 szt.);
- Kompot-mrożone owoce: porzeczki,truskawka,jabłka(250 ml.).
- „Łódeczki bananowe” z serem białym i wiórkami kokosowymi (120g.,alergeny: 7);
- Wafelek ryżowy(1 szt.);
- Herbata z cytryną(250 ml.).

