Jadłospis
Obowiązuje 23.06.2025 do 27.06.2025
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie ze względu na niską frekwencję dzieci.
Do przygotowania posiłków używamy wyłącznie naturalnych składników w większości ekologicznych, nie używamy barwników, aromatów ani konserwantów. Nasze posiłki przyprawiamy wyłącznie naturalnymi przyprawami i ziołami, które wzbogacają smak i zapach potraw, zaostrzają apetyt a także ułatwiają trawienie. Dokładamy wszelkich starań, by nasze jedzonko było apetyczne, zdrowe, kolorowe i przede wszystkim smaczne.
PONIEDZIAŁEK
- Płatki kukurydziane z mlekiem (250 ml.,alergeny: 7);
- Bułka wrocławska z masłem i miodem(80g.,alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: zacierka na rosole (250 ml.,alergeny: 1,3,9);
- Kotlecik jajeczny ze szpinakiem(100g.,alergeny: 1,3,7);
- Ziemniaki(150-200g.);
- Sałatka z ogórka kiszonego i cebulki(50-60g.);
- Sok przecierowy- gruszka- aronia
- (250 ml.).
- Kiełbasa szynkowa (20g.,alergeny: 6,10) na bułce grahamce (40g.,alergeny: 1) z papryką, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem(30g.);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
WTOREK
- Pasta rybna z tuńczyka (25-30g.,alergeny: 4) z ogórkiem i cebulką(20g.);
- Kiełbasa krakowska(20g.,alergeny: 6,10) z pomidorem(15g.);
- Chleb mieszany (15-20g.,alergeny: 1);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata miętowa(250 ml.).
- Zupa: ogórkowa z ziemniakami i śmietaną(250 ml, alergeny: 1,3,9);
- Gulasz mięsno-warzywny(80g.,alergeny: 1,9);
- Kasza jęczmienna(50g.,alergeny: 1);
- Surówka z kapusty czerwonej, jabłka i cebulki(50-60g.);
- Sok przecierowy- jabłko-gruszka
- (250 ml.).
- Naleśniki(2 szt.,alergeny: 1,3,7) z serkiem waniliowym,homogenizowanym (30g.,alergeny: 7) i świeżymi owocami: truskawka, borówka, nektarynka(50-60g.);
- Kakao(250 ml.,alergeny: 7).
ŚRODA
- Szynka drobiowa(20g.,alergeny: 6,10) na bułce kajzerce(40g.,alergeny: 1,3) z sałatą, pomidorem, rzodkiewką i szczypiorkiem(40g.);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
- Zupa: sorfenijo z ryżem(250 ml., alergeny: 7,9);
- Pieczone pałeczki z kurczaka w ziołach (120-150g.);
- Ziemniaki(150-200g.);
- Mizeria ze śmietaną (50-60g.,alergeny: 7);
- Sok przecierowy- jabłko- marchewka(250 ml.).
- Makaron świderki z musem truskawkowym i bitą śmietaną (110-150g.,alergeny: 1,3,7);
- Woda mineralna(250 ml.).
CZWARTEK
- Mus twarogowy (20g.,alergeny: 7) na bajglu(20g.,alergeny: 1,3) posypany tartą, gorzką czekoladą(0,5g.);
- Kawa z mlekiem(250ml.,alergeny: 1,7).
- Zupa: jarzynowa z ziemniakami i śmietaną(250ml.,alergeny: 7,9)
- Spaghetti bolognese z mięsem i warzywami(120-200g.,alergeny: 1,3,9);
- Owoc- nektarynka(1/2 szt.);
- Kompot- mrożone owoce: jabłko, porzeczki, śliwka, gruszka(250ml.).
- Tosty na bułce pszennej(40g.,alergeny: 1,3) z szynką klasyczną(20g.,alergeny: 6,10) i serem żółtym(10g.,alergeny: 7);
- Ketchup(8g.,alergeny: 9);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
PIĄTEK
- Kiełbasa żywiecka (20g.,alergeny: 6,10) na chlebie pszennym (25g.,alergeny: 1) z sałatą, pomidorem, papryką, rzodkiewką, ogórkiem kiszonym, jajko na twardo, kabanosy (60g.,alergeny: 3,6,7,10);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
- Zupa: prowansalska z kaszą jaglaną(250ml.,alergeny: 9);
- Ryba sola smażona w chrupiącej panierce(100g.,alergeny: 1,3,4);
- Ziemniaki(150-200g.);
- Surówka z kapusty kiszonej, jabłka, marchewki i cebulki(50- 60g.);
- Owoc- morela(1 szt);
- Sok przecierowy- jabłko-wiśnia(250ml.).
- Jogurt owocowy „Polskie Smaki” Bakoma (120g.,alergeny: 7);
- Bułka cynamonka (1/2 szt.,alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250ml.).