Jadłospis
Obowiązuje 20.10.2025 do 24.10.2025
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie ze względu na niską frekwencję dzieci.
Do przygotowania posiłków używamy wyłącznie naturalnych składników w większości ekologicznych, nie używamy barwników, aromatów ani konserwantów. Nasze posiłki przyprawiamy wyłącznie naturalnymi przyprawami i ziołami, które wzbogacają smak i zapach potraw, zaostrzają apetyt a także ułatwiają trawienie. Dokładamy wszelkich starań, by nasze jedzonko było apetyczne, zdrowe, kolorowe i przede wszystkim smaczne.
PONIEDZIAŁEK
- Płatki kukurydziane z mlekiem (250ml.,alergeny: 7);
- Chałeczka drożdżowa z masłem i miodem (80g.,alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: zalewajka na kiełbasie z ziemniakami i śmietaną (250 ml.,alergeny: 6,7,9,10);
- Makaron penne z pesto szpinakowo-pietruszkowym (110-120g.,alergeny: 1,3,7);
- Jabłuszko do chrupania(1/2 szt.);
- Kisiel owocowy do picia(250 ml.).
- Zapiekanki na bułce hot-dog(40g.,alergeny: 1,3) z szynką(20g.,alergeny: 6,10) i serem żółtym (10g.,alergeny: 7);
- Sos pomidorowy (8g.,alergeny: 9);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
WTOREK
- Serek waniliowy, homogenizowany (30g.,alergeny: 7) na rogaliku maślanym (25g.,alergeny: 1,3,7) z plasterkiem kiwi(15g.);
- Kawa z mlekiem (250ml.,alergeny: 7).
- Zupa: wiejska z kapustą kiszoną i ziemniakami(250ml.,alergeny: 9);
- Risotto z mięsem i warzywami (150-200g.,alergeny: 9);
- Owoc- gruszka(1/2 szt.);
- Kompot-mrożone owoce: truskawka,jabłka,porzeczki(250ml.).
- Kiełbasa szynkowa (20g.,alergeny: 6,10) na bułce grahamce(40g.,alergeny: 1) z plasterkiem jajka, pomidorem i szczypiorkiem (30g.,alergeny: 3);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250m.).
ŚRODA
- Tuńczyk w oleju (25-30g.,alergeny: 4) z ogórkiem kiszonym i cebulką(20g.);
- Kiełbasa krakowska (20g.,alergeny: 6,10) z rzodkiewką(10g.);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Chleb mieszany (25g.,alergeny: 1);
- Herbata miętowa(250ml.).
- Zupa: pomidorowa z makaronem i śmietaną(250ml.,alergeny: 1,3,7,9);
- Sznycelek drobiowy, duszony (100g.,alergeny: 1,3);
- Ziemniaki(150-200g.);
- Fasolka zielona z bułką i masłem (50-60g..alergeny: 1,7);
- Sok przecierowy- jabłko-gruszka
- (250ml.).
- Babka marmurkowa własnego wypieku (80g.,alergeny: 1,3,7);
- Kakao(250ml.,alergeny: 7).
CZWARTEK
- Zupa mleczna: owsianka z bakaliami (250ml.,alergeny: 1,7);
- Bajgiel z masłem i różyczką dżemu truskawkowego 100% (80g.,alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: jarzynowa z ziemniakami (250 ml., alergeny: 7,9);
- Gulasz mięsno-warzywny (80g.,alergeny: 1,9);
- Kasza jęczmienna(50g.,alergeny: 1);
- Surówka z pora, marchewki i jabłka(50-60g.)
- Kompot-mrożone owoce: truskawka,jabłka,śliwka(250 ml.).
- Kiełbasa z grilla (60g.,alergeny: 6,10);
- Ketchup(8g.,alergeny: 9);
- Chleb pszenny(25g.,alergeny: 1);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
PIĄTEK
- Szynka drobiowa (20g.,alergeny: 6,10) na chlebie pszennym (25g.,alergeny: 1) z sałatą, pomidorem koktajlowym, papryką, rzodkiewką, ogórkiem zielonym, ser żółty, kabanosy (60g.,alergeny: 3,6,7,10);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
- Zupa: rosolnik z makaronem (250 ml, alergeny: 1,3,9);
- Ryba sola smażona, po grecku (100-150g., alergeny: 1,3,4,9);
- Ziemniaki(150- 200g.).
- Sok przecierowy- gruszka- aronia (250 ml.).
- Makron świderki z musem truskawkowym i bitą śmietaną (110-150g.,alergeny: 1,3,7)
- Woda mineralna(250 ml.).

