Jadłospis
Obowiązuje 14.04.2025 do 18.04.2025
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie ze względu na niską frekwencję dzieci.
Do przygotowania posiłków używamy wyłącznie naturalnych składników w większości ekologicznych, nie używamy barwników, aromatów ani konserwantów. Nasze posiłki przyprawiamy wyłącznie naturalnymi przyprawami i ziołami, które wzbogacają smak i zapach potraw, zaostrzają apetyt a także ułatwiają trawienie. Dokładamy wszelkich starań, by nasze jedzonko było apetyczne, zdrowe, kolorowe i przede wszystkim smaczne.
PONIEDZIAŁEK
- Płatki kukurydziane z mlekiem (250 ml., alergeny: 7);
- Chałeczka drożdżowa z dżemem truskawkowym 100%(80g., alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: krem z białych warzyw z grzankami(250 ml., alergeny: 1,3,7,9);
- Kotlecik jajeczny ze szpinakiem(100g., alergeny: 1,3,7);
- Ziemniaki(150-200g.);
- Sałatka z ogórka kiszonego i cebulki(50-60g.);
- Sok przecierowy-jabłko-aronia(250 ml.).
- Kiełbasa szynkowa (20g., alergeny: 6,10) na bułce grahamce(40g.,alergeny: 1) z papryką, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem(30g.);
- Masło(10g., alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
WTOREK
- Tuńczyk w oleju (25-30g.,alergeny: 4) z ogórkiem i cebulką(20g.);
- Kiełbasa krakowska(20g.,alergeny: 6,10) z pomidorem(15g.);
- Chleb mieszany (15-20g.,alergeny: 1);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata miętowa(250 ml.).
- Zupa: prowansalska z kaszą jaglaną (250 ml, alergeny: 9);
- Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym(120g., alergeny: 1,7);
- Makaron kokardki (150-200g.,alergeny: 1,3);
- Porcja banana(1/2 szt.);
- Kompot-mrożone owoce: porzeczki, truskawka, śliwki, jabłka(250 ml.).
- Zapiekany ryż z musem jabłkowym i bitą śmietaną (110-150g.,alergeny: 7);
- Woda mineralna(250 ml.).
ŚRODA
- Schabik pieczony (20g.,alergeny: 6,10) na chlebie razowym 7-ziaren(25g.,alergeny: 1) z rzodkiewką i papryką(25g.);
- Masło(10g., alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: barszcz biały z ziemniakami(250 ml., alergeny: 1,3,9);
- Risotto z mięsem i warzywami (150-200g.,alergeny: 9);
- Mandarynka(1 szt.);
- Kompot-mrożone owoce: truskawka, gruszka, aronia(250 ml.).
- Babka wielkanocna, cytrynowa własnego wypieku posypana cukrem pudrem(80g., alergeny: 1,3,7)
- Kakao(250 ml.,alergeny: 7).
CZWARTEK
- Mus twarogowy (20g.,alergeny: 7) na bajglu(20g.,alergeny: 1,3) posypany tartą, gorzką czekoladą(0,5g.);
- Kawa z mlekiem
- (250 ml.,alergeny: 1,7).
- Zupa: rosolnik z makaronem(250 ml.,alergeny: 1,3,9);
- Sznycelek wieprzowy, duszony(100g., alergeny: 1,3);
- Ziemniaki(150-200g.);
- Mizeria ze śmietaną (50-60g.,alergeny: 7);
- Sok przecierowy- marchewka- gruszka(250 ml.).
- Parówki z indyka na ciepło (40-50g.,alergeny: 6,10);
- Ketchup(8g.,alergeny: 9);
- Chleb pszenny(25g.,alergeny: 1);
- Herbata z cytryną(250ml.).
PIĄTEK
- Szynka drobiowa (20g., alergeny: 6,10) na bułce kajzerce(40g.,alergeny: 1,3) z serem żółtym(10g.,alergeny: 7), pomidorem i szczypiorkiem(25g.);
- Masło (10g., alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: krupnik z kaszą jęczmienną(250 ml., alergeny: 1,9);
- Paluszki rybne z dorsza(70-100g., alergeny: 1,3,4);
- Ziemniaki (150-200g.);
- Surówka z kapusty kiszonej,jabłka,marchewki i cebulki(50-60g.);
- Kompot- mrożone owoce: truskawki, śliwki, porzeczki, gruszka(250 ml.).
- Jogurt pitny „Bakuś” wieloowocowy (230g.,alergeny: 7);
- Herbatniki maślane(14g.,alergeny: 1,3,7);
- Woda mineralna(250 ml.).