Jadłospis
Obowiązuje 15.04.2024 do 19.04.2024
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie ze względu na niską frekwencję dzieci.
Do przygotowania posiłków używamy wyłącznie naturalnych składników w większości ekologicznych, nie używamy barwników, aromatów ani konserwantów. Nasze posiłki przyprawiamy wyłącznie naturalnymi przyprawami i ziołami, które wzbogacają smak i zapach potraw, zaostrzają apetyt a także ułatwiają trawienie. Dokładamy wszelkich starań, by nasze jedzonko było apetyczne, zdrowe, kolorowe i przede wszystkim smaczne.
PONIEDZIAŁEK
- Płatki kukurydziane z mlekiem(250 ml., alergeny: 7);
- Chałeczka drożdżowa z dżemem brzoskwiniowym(alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną (250 ml.).
- Zupa: zalewajka na kiełbasie ziemniakami(250 ml., alergeny: 7);
- Naleśniki z serem białym i musem jabłkowym(alergeny: 1,3,7);
- Owoc- mandarynka;
- Kisielek do picia(250 ml.).
- Kiełbasa szynkowa na chlebie razowym z papryką i ogórkiem zielonym(alergeny: 1,6,10);
- Masło(alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
WTOREK
- Pasta jajeczna na bułce wrocławskiej z pomidorkiem i szczypiorkiem(alergeny: 1,3);
- Kawa z mlekiem(250 ml., alergeny: 1,7).
- Zupa: ogórkowa z ziemniakami(250 ml, alergeny: 7,9);
- Pulpeciki w sosie warzywnym(alergeny: 1,3,9)
- Kasza jęczmienna(alergeny: 1);
- Surówka z kapusty czerwonej z cebulką;
- Sok przecierowy- gruszkowo- jabłkowy(250 ml).
- Tosty na chlebie tostowym z szynką, serem żółtym i masłem czosnkowym(alergeny: 1,3,7);
- Sos pomidorowy(alergeny: 9);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
ŚRODA
- Schabik pieczony na bułce kajzerce z sałatą, pomidorkiem, ogórkiem kiszonym i kiełkami rzodkiewki(alergeny: 1,6,10);
- Masło(alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: zacierka na rosole(250 ml., alergeny: 1,3,9);
- Kotlecik drobiowy, smażony(alergeny: 1,3);
- Pieczone ziemniaczki;
- Mini marchewka i groszek zielony na ciepło;
- Sok przecierowy- jabłko-aronia(250 ml.).
- Łódeczki bananowe z serem białym i wiórkami kokosowymi(alergeny: 7);
- Wafelek ryżowy;
- Herbata owocowa(250 ml.).
CZWARTEK
- Serek wiejski ze szczypiorkiem(alergeny: 7);
- Szynka drobiowa na bułce pszennej z rzodkiewką(alergeny: 1,3,6,10);
- Masło(alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: kalafiorowa z ziemniakami(250 ml, alergeny: 7,9);
- Wieprzowina po meksykańsku(alergeny: 9);
- Ryż;
- Gruszka do chrupania;
- Kompot- mrożone owoce: porzeczki, śliwka, truskawka, jabłka(250 ml.).
- Bułeczki drożdżowe z jabłuszkiem i kruszonką(alergeny: 1,3,7);
- Kakao(250ml., alergeny: 7).
PIĄTEK
- Kiełbasa krakowska na chlebie pszennym z sałatą, papryką, pomidorkiem koktajlowym, ogórkiem kiszonym, serem żółtym, szczypiorkiem, kabanosy(alergeny: 1,6,10);
- Masło(alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml).
- Zupa: pomidorowa z makaronem(250ml, alergeny: 1,3,7,9);
- Burgery rybne z dorsza, smażone(alergeny: 1,3,4);
- Ziemniaki;
- Sałata ze śmietaną(alergeny: 7);
- Kompot-mrożone owoce-gruszka, porzeczki, śliwka, truskawka(250 ml).
- Kolorowa galaretka ze świeżymi owocami, bitą śmietaną i herbatnikiem maślanym(alergeny: 1,3,7);
- Woda mineralna(250 ml.).