Jadłospis
Obowiązuje 03.11.2025 do 07.11.2025
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie ze względu na niską frekwencję dzieci.
Do przygotowania posiłków używamy wyłącznie naturalnych składników w większości ekologicznych, nie używamy barwników, aromatów ani konserwantów. Nasze posiłki przyprawiamy wyłącznie naturalnymi przyprawami i ziołami, które wzbogacają smak i zapach potraw, zaostrzają apetyt a także ułatwiają trawienie. Dokładamy wszelkich starań, by nasze jedzonko było apetyczne, zdrowe, kolorowe i przede wszystkim smaczne.
PONIEDZIAŁEK
- Płatki kukurydziane z mlekiem (250ml.,alergeny: 7);
- Chałeczka drożdżowa z dżemem truskawkowym 100% (80g.,alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: koperkowa z ryżem (250 ml.,alergeny: 9);
- Kotlecik jajeczny ze szpinakiem (100g.,alergeny: 1,3,7);
- Ziemniaki(150-200g.);
- Surówka z pora,marchewki i jabłka (50-60g.);
- Sok przecierowy- gruszka- jabłko (250 ml.).
- Tosty na bułce wrocławskiej (40g.,alergeny: 1,3) z szynką(20g.,alergeny: 6,10) i serem żółtym (10g.,alergeny: 7);
- Ketchup(8g.,alergeny: 9);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
WTOREK
- Makrela w oleju (25-30g.,alergeny: 4) z ogórkiem i cebulką(20g.);
- Kiełbasa szynkowa(20g.,alergeny: 6,10) z pomidorem(10g.);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Chleb mieszany (25g.,alergeny: 1);
- Herbata miętowa(250ml.).
- Zupa: ogórkowa z ziemniakami i śmietaną(250ml.,alergeny: 7,9);
- Gulasz mięsno-warzywny((80g.,alergeny: 1,7);
- Kluseczki”Shrekowe” (150-200g.,alergeny: 1,3);
- Sałatka z buraka i cebulki(50-60g.);
- Owoc-mandarynka(1 szt.);
- Kompot-mrożone owoce: gruszka,porzeczki,śliwka(250ml.).
- Zapiekany ryż z musem jabłkowym i bitą śmietaną (110-150g.,alergeny: 7)
- Woda mineralna(250m.).
ŚRODA
- Szynka drobiowa (20g.,alergeny: 6,10) na chlebie pszennym(25g.,alergeny: 1) z rzodkiewką i szczypiorkiem (15g.);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
- Zupa: rosół z makaronem (250ml.,alergeny: 1,3,9);
- Pieczone pałeczki z kurczaka w ziołach (120-150g.);OBIAD
- Ziemniaki(150-200g.);
- Mini marcheweczki na ciepło (50-60g..alergeny: 1,7);
- Porcja gruszki(1/2 szt.);
- Kompot-mrożone owoce-truskawka,jabłko,porzeczki(250ml.).
- Serek waniliowy, homogenizowany (30g.,alergeny: 7) na rogaliku maślanym (25g.,alergeny: 1,3,7) z plasterkiem kiwi(10g.);
- Kakao(250ml.,alergeny: 7).
CZWARTEK
- Ser żółty(20g.,alergeny: 7) na bułce kajzerce (40g.,alergeny: 1,3) z pomidorem i szczypiorkiem (20g.);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: kalafiorowa z ziemniakami i śmietaną(250 ml., alergeny: 7,9);
- Pulpety w sosie własnym(120g.,alergeny: 1,3,7);
- Kasza jęczmienna(50g.,alergeny: 1);
- Porcja ogórka kiszonego(50-60g.);
- Sok przecierowy-jabłko-marchewka(250 ml.).
- Kiełbasa krakowska (20g.,alergeny: 6,10) na chlebie razowym (25g.,alergeny: 1) z papryką, ogórkiem zielonym i kiełkami rzodkiewki(30g.);
- Masło(10g.,alergeny; 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
PIĄTEK
- Kiełbasa żywiecka (20g.,alergeny: 6,10) na chlebie pszennym (25g.,alergeny: 1) z sałatą, pomidorem koktajlowym, papryką, rzodkiewką, ogórkiem zielonym, jajko na twardo, kabanosy (60g.,alergeny: 3,6,7,10);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
- Zupa: pieczarkowa z makaronem (250 ml, alergeny: 7,9);
- Ryba sola smażona w chrupiącej panierce(100g., alergeny: 1,3,4);
- Ziemniaki(150- 200g.);
- Surówka z kapusty kiszonej, jabłka,marchewki i cebulki (50-60g.);
- Sok przecierowy- gruszka- aronia
- (250 ml.).
- Bułeczki drożdżowe z gruszką i kruszonką (2 szt.,alergeny: 1,3,7);
- Kawa z mlekiem(250 ml.,alergeny: 1,7).

