Jadłospis
Obowiązuje 01.12.2025 do 05.12.2025
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie ze względu na niską frekwencję dzieci.
Do przygotowania posiłków używamy wyłącznie naturalnych składników w większości ekologicznych, nie używamy barwników, aromatów ani konserwantów. Nasze posiłki przyprawiamy wyłącznie naturalnymi przyprawami i ziołami, które wzbogacają smak i zapach potraw, zaostrzają apetyt a także ułatwiają trawienie. Dokładamy wszelkich starań, by nasze jedzonko było apetyczne, zdrowe, kolorowe i przede wszystkim smaczne.
PONIEDZIAŁEK
- Płatki kukurydziane z mlekiem (250ml.,alergeny: 7);
- Bułka wrocławska z masłem i miodem(80g.,alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
- Zupa: krupnik z kaszą jęczmienną (250ml.,alergeny: 1,9);
- Befsztyk wieprzowy, duszony z cebulką(100g.,alergeny: 1,3);
- Ziemniaki(150-200g.);
- Buraczki na ciepło (50-60g.,alergeny: 1,7);
- Sok przecierowy- jabłko-gruszka(250ml.).
- Szynka drobiowa (20g.,alergeny: 6,10) na chlebie razowym(25g.,alergeny: 1) z ogórkiem kiszonym i papryką(25g.);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
WTOREK
- Szynka klasyczna (20g.,alergeny: 6,10) na bułce kajzerce (40g.,alergeny: 1,3) z plasterkiem jajka, pomidorem i szczypiorkiem (35g.,alergeny: 3);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
- Zupa: zalewajka na kiełbasie z ziemniakami(250ml.,alergeny: 7);
- Naleśniki z serem białym i dżemem truskawkowym 100% (110-120g.,alergeny: 1,3,7);
- Porcja banana(1/2 szt.);
- Kisielek owocowy do picia(250ml.).
- Jogurt pitny „Bakuś” wieloowocowy (230g,alergeny: 7);
- Bułka cynamonka (1 szt.,alergeny: 1,3,7);
- Woda mineralna(250ml.).
ŚRODA
- Makrela w oleju (25-30g.,alergeny: 4) z ogórkiem i cebulką(20g.);
- Kiełbasa krakowska(20g.,alergeny: 6,10) z pomidorem(10g.);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Chleb mieszany (25g.,alergeny: 1);
- Herbata miętowa(250ml.).
- Zupa: rosół z makaronem (250ml.,alergeny: 1,3,9);
- Kotlecik „Szu-szu” drobiowy, mielony(100g.,alergeny: 1,3);
- Ziemniaki(150-200g.);
- Surówka z sałaty lodowej, marchewki,papryki z sosem winegret(50-60g.);
- Sok przecierowy-
- jabłko-aronia(250ml.).
- Zapiekany ryż z musem jabłkowym i bitą śmietaną (110-150g.,alergeny: 7);
- Woda mineralna(250ml.).
CZWARTEK
- Zupa mleczna: owsianka z bakaliami (250ml.,alergeny: 1,7);
- Rogalik maślany z dżemem brzoskwiniowym 100% (80g.,alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: jarzynowa z ziemniakami i śmietaną(250 ml., alergeny: 7,9);
- Łazanki z mięsem i kapustą kiszoną(80g.,alergeny: 1,3,9);
- Porcja pomarańczy(1/2 szt.);
- Kompot-mrożone owoce: truskawka, porzeczki, śliwki(250 ml.).
- Tosty na bułce wrocławskiej (40g.,alergeny: 1,3) z szynką(20g.,alergeny: 6,10) i serem żółtym (10g,alergeny: 7);
- Ketchup(8g.,alergeny: 9);
- Masło(10gt.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
PIĄTEK
- Kiełbasa żywiecka (20g.,alergeny: 6,10) na chlebie pszennym (25g.,alergeny: 1) z sałatą, pomidorem koktajlowym, papryką, rzodkiewką, ogórkiem zielonym, jajko na twardo, kabanosy (60g.,alergeny: 3,6,7,10);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
- Zupa: krem z pora z grzankami (250 ml, alergeny: 1,3,7,9);
- Paluszki rybne z dorsza, smażone (70-100g.,alergeny: 1,3,4);
- Ziemniaki(150- 200g.);
- Surówka z kapusty kiszonej, jabłka,marchewki i cebulki (50-60g.);
- Sok przecierowy- jabłko-marchewka(250 ml.).
- Babka cytrynowa własnego wypieku, posypana cukrem pudrem (80g.,alergeny: 1,3,7);
- Kakao(250 ml.,alergeny: 7).

