Jadłospis
Obowiązuje od 20.03. do 24.03.2023
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie ze względu na niską frekwencję dzieci.
Do przygotowania posiłków używamy wyłącznie naturalnych składników w większości ekologicznych, nie używamy barwników, aromatów ani konserwantów. Nasze posiłki przyprawiamy wyłącznie naturalnymi przyprawami i ziołami, które wzbogacają smak i zapach potraw, zaostrzają apetyt a także ułatwiają trawienie. Dokładamy wszelkich starań, by nasze jedzonko było apetyczne, zdrowe, kolorowe i przede wszystkim smaczne.
PONIEDZIAŁEK
- Płatki kukurydziane z mlekiem(250 ml, alergeny: 7);
- Chałeczka drożdżowa z masłem i miodem(alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250 ml).
- Zupa: ziemniaczana z mięsem(250 ml, alergeny: 7,9);
- Makaron kokardki z pesto pietruszkowo- szpinakowym(alergeny: 1,3);
- Jabłuszko do chrupania;
- Kompot(250 ml).
- Tosty z bułki wrocławskiej z szynką i serem żółtym(alergeny: 1,6,7,10);
- Masło(alergeny:7);
- Sos pomidorowy(alergeny: 9);
- Herbata z cytryną(250 ml).
WTOREK
- Pasta jajeczna na bułce pszennej z rzodkiewką i kiełkami brokuła(alergeny: 1,3);
- Kawa z mlekiem(250 ml, alergeny: 1,7).
- Zupa: jarzynowa z ziemniakami i śmietaną(250 ml, alergeny: 7,9);
- Pulpecik w sosie koperkowym(alergeny: 1,3);
- Ryż;
- Porcja ogórka kiszonego;
- Sok przecierowy(250 ml).
- Regaty na liściu sałaty: kiełbasa krakowska, sałata, ogórek zielony, papryka, chleb pszenny(alergeny: 1,6,10);
- Masło(alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml).
ŚRODA
- Ser żółty z pomidorkiem i szczypiorkiem na bułce kajzerce(alergeny: 1,7);
- Masło(alergen: 7);
- Kawa z mlekiem(250 ml, alergeny: 1).
- Zupa: pomidorowa z makaronem(250 ml, alergeny: 1,3,7,9);
- Kotlecik schabowy smażony(alergeny: 1,3);
- Ziemniaki;
- Surówka z pora, marchewki i jabłka;
- Kompot(250 ml).
- Kiełbasa żywiecka na chlebie razowym z ogórkiem kiszonym i papryką(alergeny: 1,6,10);
- Masło(alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml).
CZWARTEK
- Zupa mleczna: płatki ryżowe(alergeny: 7);
- Bułeczka cynamonka z dżemem truskawkowym(alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250 ml).
- Zupa: barszcz czerwony z ziemniakami i śmietaną(250 ml, alergeny: 7,9);
- Łazanki z mięsem i kapustą kiszoną(alergeny: 1,3,9);
- Owoc- mandarynka;
- Sok przecierowy(250 ml).
- Kolorowa galaretka ze świeżymi owocami, bitą śmietaną i herbatnikiem maślanym(alergeny: 1,3,7);
- Woda mineralna(250 ml).
PIĄTEK
- Szwedzki stół: kiełbasa szynkowa, filecik drobiowy, ser żółty, sałata, pomidory, papryka, ogórek świeży i kiszony, jajko na twardo, kabanosy(alergeny: 3,6,7,10);
- Chleb mieszany(alergeny: 1);
- Masło(alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml).
- Zupa: krupnik z kaszą jęczmienną(250 ml, alergeny: 1,9);
- Ryba sola smażona po grecku(alergeny: 1,3,4,9);
- Ziemniaki;
- Kompot wieloowocowy(250 ml).
- Mus twarogowy na bułce wrocławskiej z plasterkiem brzoskwini(alergeny: 1,7);
- Kakao(250 ml, alergeny: 7).