Jadłospis
Obowiązuje 18.09.2023 do 22.09.2023
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie ze względu na niską frekwencję dzieci.
Do przygotowania posiłków używamy wyłącznie naturalnych składników w większości ekologicznych, nie używamy barwników, aromatów ani konserwantów. Nasze posiłki przyprawiamy wyłącznie naturalnymi przyprawami i ziołami, które wzbogacają smak i zapach potraw, zaostrzają apetyt a także ułatwiają trawienie. Dokładamy wszelkich starań, by nasze jedzonko było apetyczne, zdrowe, kolorowe i przede wszystkim smaczne.
PONIEDZIAŁEK
- Płatki kukurydziane z mlekiem(250 ml., alergeny: 7);
- Rogalik drożdżowy z dżemem babuni truskawkowym(alergeny: 1,3,7):
- Herbata z cytryną(250 ml).
- Zupa: zalewajka na kiełbasie z ziemniakami(250 ml, alergeny: 7,9);
- Makaron pene z pesto szpinakowo- pietruszkowym(alergeny: 1,3);
- Owoc- śliwka;
- Kompot wieloowocowy(250 ml).
- Regaty na liściu sałaty: kiełbasa żywiecka, sałata, papryka, ogórek zielony, chleb razowy(alergeny: 1,6,10);
- Masło(alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml).
WTOREK
- Pasta rybna z tuńczyka z ogórkiem i cebulką(alergeny: 4);
- Szyneczka drobiowa z pomidorem(alergeny: 6,10);
- Masło(alergeny: 7);
- Chleb mieszany(alergeny: 1);
- Herbata miętowa(250 ml).
- Zupa: kalafiorowa z ziemniakami(250 ml, alergeny: 7,9);
- Gulasz mięsno- warzywny(alergeny: 1,9);
- Kasza jęczmienna(alergeny: 1);
- Sałatka z ogórka kiszonego i cebulki;
- Sok przecierowy(250 ml).
- Serek waniliowy, homogenizowany na bułce maślanej z plasterkiem owoca(alergeny: 1,3,7);
- Kakao(250 ml, alergeny: 7).
ŚRODA
- Jajecznica ze szczypiorkiem(alergeny: 3,7);
- Kiełbasa krakowska z papryką(alergeny: 6,10);
- Masło(alergeny: 7);
- Chleb pszenny(alergeny: 1);
- Herbata z cytryną(250 ml).
- Zupa: zacierka z makaronem(250 ml,alergeny: 1,3,9);
- Sznycelek drobiowy smażony w chrupiącej panierce(alergeny: 1,3);
- Ziemniaki;
- Mizeria(alergeny: 7);
- Sok wieloowocowy(250 ml).
- Makaron świderki z musem truskawkowym i bitą śmietaną(alergeny: 1,3,7);
- Woda mineralna(250 ml).
CZWARTEK
- Uczta serowa: -ser biały z miodem(alergeny: 7); -ser żółty z rzodkiewką(alergeny: 7);
- Bułka wrocławska(alergeny: 1);
- Masło(alergeny: 7);
- Kawa z mlekiem(250 ml, alergeny: 1,7).
- Zupa: krem z brokuła z grzankami(250 ml, alergeny: 1,7,9);
- Risotto z mięsem i warzywami(alergeny: 9);
- Porcja banana:
- Kompot(250 ml).
- Parówki z indyka na ciepło(alergeny: 6,10);
- Ketchup(alergeny: 9);
- Chleb pszenny(alergeny: 1);
- Herbata z cytryną(250).
PIĄTEK
- Schabik pieczony na bułce kajzerce z sałatą, papryką, ogórkiem kiszonym i jajkiem na twardo(alergeny: 3,6,10);
- Masło(alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml).
- Zupa: pomidorowa z makaronem(250ml, alergeny: 1,7,9);
- Burgery rybne z dorsza, smażone(alergeny: 4,9);
- Ziemniaki;
- Surówka z kapusty kiszonej, marchewki,jabłka i cebulki:
- Kompot wieloowocowy(250 ml).
- Jogurt owocowy „Polskie Smaki” Bakoma(alergeny: 7);
- Bułeczka cynamonka z konfiturą brzoskwiniową(alergeny: 1,3,7);
- Woda mineralna(250 ml.).