Jadłospis
Obowiązuje 24.11.2025 do 28.11.2025
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie ze względu na niską frekwencję dzieci.
Do przygotowania posiłków używamy wyłącznie naturalnych składników w większości ekologicznych, nie używamy barwników, aromatów ani konserwantów. Nasze posiłki przyprawiamy wyłącznie naturalnymi przyprawami i ziołami, które wzbogacają smak i zapach potraw, zaostrzają apetyt a także ułatwiają trawienie. Dokładamy wszelkich starań, by nasze jedzonko było apetyczne, zdrowe, kolorowe i przede wszystkim smaczne.
PONIEDZIAŁEK
- Płatki kukurydziane z mlekiem (250ml.,alergeny: 7);
- Chałeczka z masłem i różyczką dżemu truskawkowego 100% (80g.,alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
- Zupa: koperkowa z ryżem (250ml.,alergeny: 9);
- Spaghetti bolognese z mięsem i warzywami (120-200g.,alergeny: 1,3,9);
- Jabłuszko do chrupania(1/2 szt.);
- Kompot-mrożone owoce: śliwki,truskawka,porzeczki(250ml.).
- Kiełbasa szynkowa (20g.,alergeny: 6,10) na chlebie razowym(25g.,alergeny: 1) z ogórkiem kiszonym i papryką(25g.);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
WTOREK
- Parówki z indyka na ciepło (40-50g.,alergeny: 6,10);
- Ketchup(8g.,alergeny: 9);
- Chleb pszenny (25g.,alergeny: 1);
- Herbata z cytryną(250ml.).
- Zupa: barszcz biały z ziemniakami i śmietaną(250ml.,alergeny; 1,3,7);
- Placuszki ziemniaczane z sosem pieczarkowym (150-200g.,alergeny: 1,3,7);
- Surówka z pora, jabłka i marchewki (50-60g.);
- Owoc- gruszka(1/2 szt.);
- Sok przecierowy-jabłko-gruszka(250ml.)
- Pasta jajeczna (1/2 szt.,alergeny: 3) na bułce wrocławskiej (20g.,alergeny: 1,3) z pomidorem i szczypiorkiem(20g.);
- Kawa z mlekiem
- (250ml.,alergeny: 1,7).
ŚRODA
- Uczta serowa na bułce pszennej (20g.,alergeny: 1,3): -ser biały z miodem (15g.,alergeny: 7); -ser żółty z rzodkiewką (15g.,alergeny: 7);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Kakao(250ml.,alergeny: 7).
- Zupa: rosolnik z makaronem (250ml.,alergeny: 1,3,9);
- Nuggetsy drobiowe, smażone w chrupiącej panierce (100g.,alergeny: 1,3);
- Ziemniaki(150-200g.);
- Mizeria ze śmietaną (50-60g.,alergeny: 7);
- Owoc- mandarynka(1 szt.);
- Kompot-mrożone owoce: truskawka,jabłko,aronia(250ml.).
- Kiełbasa krakowska (20g.,alergeny: 6,10) na bułce grahamce (40g.,alergeny: 1) z sałatą,pomidorem i kiełkami brokuł(30g.);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
CZWARTEK
- Szynka klasyczna (20g.,alergeny: 6,10) na chlebie razowym 7-ziaren (25g.,alergeny: 1) z papryką,ogórkiem zielonym i szczypiorkiem(25g);
- Masło(8g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: ogórkowa z ziemniakami i śmietaną(250 ml., alergeny: 7,9);
- Gulasz mięsno-warzywny (80g.,alergeny: 1,9);
- Kasza jęczmienna(50g.,alergeny: 1);
- Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą(50-60g.,alergeny; 1,7);
- Sok przecierowy- jabłko-marchewka(250 ml.).
- Racuchy drożdżowe z jabłkiem, posypane cukrem pudrem (2 szt.,alergeny: 1,3,7);
- Kawa z mlekiem(250 ml.,alergeny: 1,7).
PIĄTEK
- Szynka drobiowa (20g.,alergeny: 6,10) na chlebie pszennym (25g.,alergeny: 1) z sałatą, pomidorem koktajlowym, papryką, rzodkiewką, ogórkiem zielonym, ser żółty, kabanosy (60g.,alergeny: 3,6,7,10);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
- Zupa: sorfenijo z makronem i śmietaną(250 ml, alergeny: 1,3,7,9);
- Ryba sola smażona w chrupiącej panierce(100g.,alergeny: 1,3,4);
- Ziemniaki(150- 200g.);
- Surówka z kapusty kiszonej, jabłka,marchewki i cebulki (50-60g.);
- Kompot-mrożone owoce: porzeczki,truskawka,jabłka(250 ml.).
- Serek waniliowy, homogenizowany (30g.,alergeny: 7) na rogaliku maślanym (25g.,alergeny: 1,3,7) posypany tartą, gorzką czekoladą(0,5g.);
- Kakao(250 ml.,alergeny: 7).

