Jadłospis
Obowiązuje 12.05.2025 do 16.05.2025
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie ze względu na niską frekwencję dzieci.
Do przygotowania posiłków używamy wyłącznie naturalnych składników w większości ekologicznych, nie używamy barwników, aromatów ani konserwantów. Nasze posiłki przyprawiamy wyłącznie naturalnymi przyprawami i ziołami, które wzbogacają smak i zapach potraw, zaostrzają apetyt a także ułatwiają trawienie. Dokładamy wszelkich starań, by nasze jedzonko było apetyczne, zdrowe, kolorowe i przede wszystkim smaczne.
PONIEDZIAŁEK
- Płatki kukurydziane z mlekiem (250 ml.,alergeny: 7);
- Chałeczka drożdżowa z dżemem truskawkowym 100% (80g.,alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: ogórkowa z ziemniakami i śmietaną(250 ml.,alergeny: 7,9);
- Kolorowy kociołek z mięsem i warzywami(80g.,alergeny: 9);
- Makaron kokardki(40g.,alergeny: 1,3)
- Jabłuszko do chrupania(1/2 szt.);
- Kompot-mrożone owoce: gruszka, porzeczki, śliwka(250 ml.).
- Kiełbasa szynkowa (20g.,alergeny: 6,10) na bułce grahamce (40g.,alergeny: 1) z sałatą, papryką, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem(30g.);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
WTOREK
- Plasterek sera białego (20g., alergeny: 7) na bułce wrocławskiej(25g.,alergeny: 1,3) z rzodkiewką i miodem(20g.,alergeny: 7);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Kawa z mlekiem(250 ml.,alergeny: 1,7).
- Zupa: koperkowa z ryżem (250 ml, alergeny: 9);
- Placuszki ziemniaczane z sosem pieczarkowym(150-200g.,alergeny: 1,3);
- Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i cebulki(50-60g.);
- Sok przecierowy aronia- gruszka(250 ml.).
- Parówki z indyka na ciepło (40-50g..alergeny: 6,10)
- Ketchup(8g.,alergeny: 9);
- Chleb pszenny(25g.,alergeny: 1);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
ŚRODA
- Jajko na twardo (15g.,alergeny: 3) z rzodkiewką(5g.);
- Szynka drobiowa (20g.,alergeny: 6,10) z papryką(10g.);
- Chleb pszenny(25g.,alergeny: 1);
- Masło(10g., alergeny: 7);
- Kawa z mlekiem(250 ml.,alergeny: 7).
- Zupa: rosolnik z makaronem(250 ml., alergeny: 1,3,9);
- Befsztyk wieprzowy duszony z cebulką(100g.,alergeny: 1,3);
- Ziemniaki(150-200g.);
- Mizeria ze śmietaną(50-60g.,alergeny: 7);
- Sok przecierowy- jabłko- wiśnia(250 ml.).
- Kolorowa galaretka ze świeżymi owocami, bitą śmietaną i herbatnikiem maślanym (220-260g.,alergeny: 1,3,7);
- Woda mineralna(250 ml.).
CZWARTEK
- Zupa mleczna: płatki ryżowe (250ml.,alergeny: 1,7);
- Rogalik z masłem i miodem(80g.,alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
- Zupa: kalafiorowa z ziemniakami(250ml.,alergeny: 3,7,9)
- Kurczak w sosie słodko- kwaśnym(120g.,alergeny: 1,9);
- Ryż(50g.);
- Porcja banana(1/2 szt.);
- Kompot- mrożone owoce: jabłko, porzeczki, śliwka, gruszka(250ml.).
- „Pizzerinki” na bułce kajzerce(40g.,alergeny: 1,3) z szynką(20g.,alergeny: 6,10) i serem żółtym(10g.,alergeny: 7);
- Ketchup(8g.,alergeny: 9);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
PIĄTEK
- Kiełbasa krakowska (20g.,alergeny: 6,10) na chlebie pszennym (25g.,alergeny: 1) z sałatą, pomidorem, papryką, rzodkiewką, ogórkiem kiszonym, jajko na twardo, szczypiorkiem,kabanosy (60g.,alergeny: 3,6,7,10);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
- Zupa: prowansalska z kaszą jaglaną(250ml.,alergeny: 9);
- Paluszki rybne z dorsza (70-100g.,alergeny: 1,3,4);
- Ziemniaki(150-200g.);
- Surówka z kiszonej kapusty, jabłka, marchewki i cebulki(50- 60g.);
- Kompot- mrożone owoce: porzeczki, gruszka, aronia, jabłka(250ml.).
- Makron świderki z musem truskawkowym i bitą śmietaną(110-150,alergeny: 1,3,7);
- Woda mineralna(250ml.).