Jadłospis
Obowiązuje 15.09.2025 do 19.09.2025
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie ze względu na niską frekwencję dzieci.
Do przygotowania posiłków używamy wyłącznie naturalnych składników w większości ekologicznych, nie używamy barwników, aromatów ani konserwantów. Nasze posiłki przyprawiamy wyłącznie naturalnymi przyprawami i ziołami, które wzbogacają smak i zapach potraw, zaostrzają apetyt a także ułatwiają trawienie. Dokładamy wszelkich starań, by nasze jedzonko było apetyczne, zdrowe, kolorowe i przede wszystkim smaczne.
PONIEDZIAŁEK
- Płatki kukurydziane z mlekiem (250ml.,alergeny: 7);
- Chałeczka drożdżowa z dżemem truskawkowym 100%(80g.,alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: pomidorowa z makaronem i śmietaną(250 ml.,alergeny: 1,3,7,9);
- Kotlecik jajeczny ze szpinakiem(100g.,alergeny: 1,3,7);
- Ziemniaki(150-200g.);
- Sałatka z ogórka kiszonego i cebulki(50-60g.);
- Sok przecierowy-gruszka- jabłko(250 ml.).
- Kiełbasa szynkowa (20g.,alergeny: 6,10) na chlebie razowym (25g., alergeny: 1) z papryką i rzodkiewką(25g.);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
WTOREK
- Szynka klasyczna (20g.,alergeny: 6,10) na bułce kajzerce (40g.,alergeny: 1,3) z sałatą, pomidorem i szczypiorkiem(30g.);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
- Zupa: jarzynowa z ziemniakami (250ml.,alergeny: 7,9);
- Risotto z mięsem i warzywami (150-200g.,alergeny: 9);
- Owoc- śliwka(1 szt.);
- Kompot-mrożone owoce: porzeczki, truskawka, jabłka(250ml.).
- Ciasto jogurtowe z borówkami własnego wypieku (80g.,alergeny: 1,3,7);
- Kakao(250ml.,alergeny: 7).
ŚRODA
- Mus twarogowy (20g.,alergeny: 7) na bajglu(20g.,alergeny: 1,3) z plasterkiem brzoskwini(10g.);
- Kawa z mlekiem(250ml.,alergenu: 1,7).
- Zupa: zacierka na rosole (250ml.,alergeny: 1,3,9);
- Kotlecik „Szu- szu” drobiowy, mielony(100g.,alergeny: 1,3);
- Ziemniaki(150-200g.);
- Surówka z kapusty czerwonej, jabłka i cebulki(50-60g.);
- Sok przecierowy- jabłko- gruszka(250ml.).
- Parówki z indyka na ciepło (40-50g.,alergeny: 6,10);
- Ketchup(8g.,alergeny: 9);
- Chleb pszenny (25g.,alergeny: 1);
- Herbata z cytryną(250ml.).
CZWARTEK
- Zupa mleczna: płatki ryżowe (250ml.,alergeny: 1,7);
- Rogalik z masłem i miodem(80g.,alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: barszcz czerwony z ziemniakami i śmietaną (250 ml., alergeny: 1,9);
- Łazanki z mięsem i kapustą kiszoną(120-150g.,alergeny: 1,3,9);
- Jabłuszko do chrupania(1/2 szt.);
- Kompot-mrożone owoce: gruszka, śliwki, porzeczki,truskawka(250 ml.).
- Zapiekanki na bułce hot- dog (40g.,alergeny: 1) z szynką(20g.,alergeny: 6,10) i serem żółtym (10g.,alergeny: 7);
- Sos pomidorowy (8g.,alergeny: 9);
- Masło(10g., alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
PIĄTEK
- Kiełbasa żywiecka (20g.,alergeny: 6,10) na chlebie pszennym (25g.,alergeny: 1) z sałatą, pomidorem koktajlowym, papryką, rzodkiewką, ogórkiem zielonym, jajko na twardo, kabanosy (60g.,alergeny: 3,6,7,10);
- Masło(10g.,alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
- Zupa: krem z białych warzyw z grzankami (250 ml, alergeny: 1,3,7,9);
- Ryba sola smażona, po grecku (100-150g., alergeny: 1,3,4,9);
- Ziemniaki(150- 200g.);
- Kompot- mrożone owoce: gruszka, porzeczki, śliwki(250 ml.).
- Kolorowa galaretka ze świeżymi owocami, bitą śmietaną i herbatnikiem maślanym (220-260g.,alergeny: 1,3,7);
- Woda mineralna(250 ml.).