Jadłospis
Obowiązuje 10.03.2025 do 14.03.2025
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie ze względu na niską frekwencję dzieci.
Do przygotowania posiłków używamy wyłącznie naturalnych składników w większości ekologicznych, nie używamy barwników, aromatów ani konserwantów. Nasze posiłki przyprawiamy wyłącznie naturalnymi przyprawami i ziołami, które wzbogacają smak i zapach potraw, zaostrzają apetyt a także ułatwiają trawienie. Dokładamy wszelkich starań, by nasze jedzonko było apetyczne, zdrowe, kolorowe i przede wszystkim smaczne.
PONIEDZIAŁEK
- Płatki kukurydziane z mlekiem (250 ml., alergeny: 7);
- Chałeczka drożdżowa z masłem i miodem(80g., alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: grochówka z ziemniakami(250 ml., alergeny: 9);
- Spaghetti bolognese z mięsem i warzywami(150-200g., alergeny: 1,3,9);
- Jabłuszko do chrupania(1/2szt.);
- Kompot- mrożone owoce-truskawka, gruszka, śliwki(250 ml.).
- Pizza(160g., alergeny: 1,7) własnego wyrobu z szynką (20g., alergeny: 6,10), serem żółty(10g., alergeny: 7) i ziołami;
- Sos pomidorowy(8g., alergeny: 9);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
WTOREK
- Pasta z makreli(25-30g., alergeny: 4) z ogórkiem i cebulką(20g.);
- Kiełbasa krakowska (20g., alergeny: 6,10) z pomidorem(15g.);
- Chleb mieszany(15-20g., alergeny: 1);
- Masło(10g., alergeny: 7);
- Herbata miętowa(250 ml.).
- Zupa: rosół z makaronem(250 ml, alergeny: 1,3,9);
- Kotlecik schabowy, duszony (100g., alergeny: 1,3);
- Ziemniaki(150- 200g.);
- Mizeria ze śmietaną (50- 60g., alergeny: 7);
- Sok przecierowy- jabłko- gruszka(250 ml.).
- Mus twarogowy (20g., alergeny: 7) na bajglu(20g., alergeny: 1,3) z plasterkiem kiwi(20g.);
- Kakao(250 ml., alergeny: 7).
ŚRODA
- Ser żółty(20g., alergeny: 7) na bułce kajzerce (40g., alergeny: 1,3) z rzodkiewką i szczypiorkiem(30g.);
- Masło(10g., alergeny: 7);
- Kawa z mlekiem(250 ml., alergeny: 1,7).
- Zupa: krupnik z kaszą jęczmienną(250 ml., alergeny: 1,9);
- Placuszki ziemniaczane z sosem pieczarkowym(150-200g., alergeny: 1,3);
- Surówka z pora, marchewki i jabłka(50- 60g.);
- Sok przecierowy- aronia- gruszka(250 ml.).
- Kiełbasa z grilla (60g., alergeny: 6,10);
- Ketchup(8g., alergeny: 9);
- Chleb pszenny(25g., alergeny: 1);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
CZWARTEK
- Zupa mleczna: owsianka z bakaliami(250ml., alergeny: 1,7);
- Rogalik z masłem i różyczką dżemu truskawkowego 100%(50-60g., alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną (250 ml.).
- Zupa: szczawiowa z jajkiem i ziemniakami(250 ml., alergeny: 3,7,9);
- Kurczak w sosie słodko-kwaśnym(120g., alergeny: 1,9);
- Ryż(50g.);
- Melon i pomarańcza do chrupania(200g.);
- Kompot-mrożone owoce: jabłko, porzeczki, gruszka(250 ml.).
- Kiełbasa szynkowa(20g., alergeny: 6,10) na chlebie razowym 7-ziaren(25g., alergeny: 1) z ogórkiem kiszonym i papryką(30g.);
- Masło(10g., alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
PIĄTEK
- Szynka drobiowa (20g., alergeny: 6,10) na chlebie pszennym (25g., alergeny: 1) z sałatą, pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem zielonym, papryką, jajko na twardo, kabanosy(60g., alergeny: 3,6,10);
- Masło(10g., alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: sorfenijo z makaronem (250 ml., alergeny: 1,3,7,9);
- Burgery rybne z dorsza, smażone(100g., alergeny: 1,3,4);
- Ziemniaki(150-200g.);
- Surówka z kapusty kiszonej, marchewki, jabłka i cebulki(50-60g.);
- Kompot- mrożone owoce: truskawki, śliwki, porzeczki, gruszka(250 ml.).
- Jogurt owocowy „Polskie Smaki” Bakoma(120g., alergeny: 7);
- Bułeczka cynamonka(1/2 szt., alergeny: 1,3,7);
- Woda mineralna(250 ml.).