W ramach programu "Wyprawa do świata folkloru" realizowanego w grupie Krasnali odbyły się zajęcia kulinarne, podczas których wspólnie przygotowaliśmy ogórki kiszone. Dzieci poznały przyprawy potrzebne do zakiszenia ogórków - chrzan, czosnek, koper, liść laurowy, ziele angielskie oraz gorczycę. Mogły je zbadać za pomocą dotyku oraz węchu. Przedszkolaki współpracowały podczas realizacji wspólnego zadania, które rozpoczęły od włożenia do słojów wszystkich przypraw. Następnie wspólnie ułożyły ogórki. Ostatnim etapem było nalewanie osolonej wody. Wszystkie dzieci kolejno nalewały wodę do słojów za pomocą chochli. Teraz już można było umieścić ogórki w kąciku przyrodniczym i czekać aż do momentu ich ukiśnięcia. Za kilka dni mogliśmy posmakować naszych kiszonych ogórków, które były przepyszne. Ogórki przygotowane przez nas zagościły na wiejskim stole podczas festynu rodzinnego zorganizowanego w naszym przedszkolu z okazji Dnia Dziecka.