Jadłospis
Obowiązuje 13.05.2024 do 17.05.2024
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie ze względu na niską frekwencję dzieci.
Do przygotowania posiłków używamy wyłącznie naturalnych składników w większości ekologicznych, nie używamy barwników, aromatów ani konserwantów. Nasze posiłki przyprawiamy wyłącznie naturalnymi przyprawami i ziołami, które wzbogacają smak i zapach potraw, zaostrzają apetyt a także ułatwiają trawienie. Dokładamy wszelkich starań, by nasze jedzonko było apetyczne, zdrowe, kolorowe i przede wszystkim smaczne.
PONIEDZIAŁEK
- Płatki kukurydziane z mlekiem(250 ml., alergeny: 7);
- Chałeczka drożdżowa z masłem i miodem(alergeny: 1,3,7):
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: ogórkowa z ziemniakami(250 ml., alergeny: 7,9);
- Wieprzowina po meksykańsku(alergeny: 9);
- Ryż;
- Jabłuszko do chrupania;
- Kompot-mrożone owoce: gruszka,śliwka,porzeczki,
- truskawki(250 ml.).
- Kiełbasa szynkowa na bułce grahamce z papryką i ogórkiem zielonym(alergeny: 1,6,10);
- Masło(alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
WTOREK
- Jajko na twardo na bułce pszennej z rzodkiewką i szczypiorkiem(alergeny: 1,3);
- Masło(alergeny: 7);
- Kawa z mlekiem(250 ml., alergeny: 1,7).
- Zupa: grochówka z ziemniakami(250 ml, alergeny: 9);
- Kopytka serowe z masłem i cukrem trzcinowym(alergeny: 1,3,7);
- Surówka z marchewki i pomarańczy;
- Kisielek owocowy do picia(250 ml).
- Schabik pieczony na chlebie razowym z ogórkiem kiszonym i papryką(alergeny: 1,6,10);
- Masło(alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
ŚRODA
- Pasta z makreli z ogórkiem i cebulką(alergeny: 4);
- Kiełbasa krakowska z pomidorem(alergeny: 6,10);
- Chleb mieszany(alergeny: 1);
- Masło(alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: rosolnik z makaronem(250 ml., alergeny: 1,3,9);
- Kotlecik drobiowy mielony, duszony(alergeny: 1,3);
- Ziemniaki;
- Mizeria ze śmietaną(alergeny: 7);
- Sok przecierowy: jabłko- marchew(250 ml.).
- Serek waniliowy, homogenizowany na bajglu, posypany tartą, gorzką czekoladą(alergeny: 1,3,7);
- Kakao(250 ml., alergeny: 7).
CZWARTEK
- Zupa mleczna: płatki ryżowe(250 ml., alergeny: 7);
- Rogalik z masłem i różyczką dżemu truskawkowego(alergeny: 1,3,7);
- Herbata z cytryną(250 ml.).
- Zupa: botwinkowa z ziemniakami(250 ml, alergeny: 7,9);
- Łazanki z mięsem i kapustą kiszona(alergeny: 1,3,9);
- Porcja gruszki;
- Kompot- mrożone owoce: jabłko, porzeczki, śliwka, truskawka(250 ml.).
- Tosty hawajskie na bułce pszennej z szynką, ananasem i serem żółtym(alergeny: 1,6,7,10);
- Sos pomidorowy(alergeny: 9);
- Masło(alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250ml.).
PIĄTEK
- Szynka drobiowa na chlebie pszennym z sałatą, papryką, pomidorem koktajlowym, rzodkiewką, jajkiem na twardo, ogórkiem zielonym, kabanosy(alergeny: 1,6,10);
- Masło(alergeny: 7);
- Herbata z cytryną(250 ml).
- Zupa: krupnik z kaszą jęczmienną(250ml, alergeny: 1,9);
- Ryba sola, smażona w chrupiącej panierce (alergeny: 1,3,4);
- Ziemniaki;
- Surówka z młodej kapusty i koperku z sosem jogurtowym(alergeny: 7);
- Kompot-mrożone owoce-gruszka, porzeczki, śliwka(250 ml).
- Jogurt owocowy „Polskie Smaki” Bakoma(alergeny: 7);
- Bułeczka drożdżowa z jabłuszkiem(alergeny: 1,3,7);
- Woda mineralna(250 ml.).